Naksutin, klikkeri ja operantti ehdollistuminen koirakoulussa

Naksuttelemaan!

Naksutinta, klikkeriä tai jotain toista merkkiääntä voidaan käyttää koiran, kanan tai minkä tahansa eläimen palkitsemisen apuvälineenä, helpottamaan sen hetken merkitsemistä, jolloin eläin tekee halutunlaisen oikean toiminnon. Naksutinta voi käyttää monessa eri paikassa ja koulutustilanteessa, kuten arkiasioiden opettamisessa, agilityssä, TOKO:ssa jne.

Koiralle, eläimelle, tulee ensin opettaa, mitä naksuttimen ääni tarkoittaa. Sen jälkeen tämän ehdollisen vahvisteen käyttö on oikein sovellettuna erinomaisen tehokasta ja mukavaa.

Naksuttimen tarkkaa ja tehokasta käyttöä opit naksutinkurssillamme!

Naksuttelulla tarkoitetaan äänimerkin antamista koiralle tarkalleen sinä hetkenä, kun se tekee oikean toiminnon. Naksutinkoulutus on positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa koulutusta. 

Naksuttimen käyttö on tehokasta, koska naksuttimen ääni kertoo täsmällisesti koiralle sen hetken, jolloin se toimii oikein. Lisäksi koira oppii yhdistämään aina samanlaisena toistuvan naksuttimen äänen sitä seuraavaan palkkioon. Ääni itsessään muodostuu pikkuhiljaa koiralle palkkioksi.

Jotkut koirat voivat pelätä naksuttimen ääntä. Tällöin naksuttimen voi viedä kauemmaksi koirasta tai laittaa naksuttimen esimerkiksi hansikkaan sisään. Lisäksi on olemassa myös hiljaisemman äänen naksuttimia.