Sankarikoira koulun penkillä

Kennelliiton palkitsema sankarikoira

Vilkas Turre pentukoulussa Jyväskylässä

Turren koulutaival alkoi Jyväskylässä pentukoulussa. Eloisa ja sosiaalinen koira oppi nopeasti perustaitoja. Niihin kuuluivat mm. kontaktin ottaminen omaan ohjaajaan, koira- ja ihmisohitukset sekä seuraamisen alkeet. Nuorena Turren intohimona olivat pipot, joita se silmät palaen kyttäsi. Arkitreeneissä tätä käytöstä kuitenkin vähennettiin harjoittelemalla mm. luopumista sekä antamalla koiralle muuta tekemistä ja ajattelemista.

Pentukoulun jälkeen otimme muutamia yksityistunteja Sonjalta. Koirakoulukertoja pidettiin eri paikoissa, kuten kentillä, parkkialueilla ja vuokratiloissa, jotta koira oppi yleistämään oppimiaan käytöksiä moniin eri paikkoihin. Näissä treeneissä keskityttiin erityisesti luopumiseen, luoksetuloon ja kontaktiin sekä kauniisti ja rauhallisesti tervehtimiseen vieraiden tullessa kyläilemään: Sosiaalisena koirana Turre nimittäin mieluusti tahtoisi pusuttelemaan.

Isovillakoira Turre on ahkera harjoittelija. Kun koira oivaltaa tehtävän, se jaksaa harjoitella sitä useita kertoja: koiran toistokestävyys on siis mainiolla tasolla. Nykyisin, kun Sonja ja Heikki käyvät pitämässä koirakoulua Jyväskylässä, Turre harjoittelisi mielellään myös tauoilla. Se ottaa ilon irti koko tunnista.

Kennelliitto myönsi sankarikoiran arvonimen

Koirakoulu ihmisiä varten

Agilityä opeteltiin Jyväskylässä Heikin opissa. Se oli hieno kokemus, kun epävarmoina ohjaajina saimme tunteen, että Turrekin voi oppia ja sen kanssa pärjää. Napakasti ja lempeästi Heikki ohjasi meitä. Parasta olivat treenit, joiden oppeja pystyimme käyttämään sekä agilityssä että arjessa.

Koirakoulun tunneilla ja varsinkin agilityssä on oman pään järjestäminen kulloiseenkin tehtävään tärkeää. Välillä tuntui, että kyllähän se koira oppii, mutta kuinkas on meidän ohjaajien laita: Koirakouluhan on ennen kaikkea ohjaajien opettamista. Siis ihmiskoulua. Sonja ja Heikki näkivät sekä Turren että meidän mahdollisuuden oppimiseen, ja ovat aina kannustaneet meitä eteenpäin.

Koirakoulu Tahdikkaitten tassujen tunneilla koirat eivät saa moikkailla toisiaan eikä koiria saa moikkailla. Tunneilla siis keskitytään treenaamiseen ja hyvän treeniajatuksen luomiseen. Kun samoilla treenikerroilla on nyt ollut mukana myös Turren hyviä leikkikavereita, on meidän ohjaajien pitänyt oppia uudet roolit ja oppia itse keskittyneesti treenaamaan.

Kennelliiton sankarikoira 2018

Turre osaa viittomia

Sonjan ja Heikin avustuksella olemme opettaneet koiralle myös viittomakieltä, jota olimme Turren kanssa hieman aloittaneet sen ollessa kahdeksan viikon ikäinen. Vaikka silloin kaikki oli meille uutta ja ihmeellistä, aloitimme viittomaan yksittäisiä viittomia käskymuodossa: Istu, seiso, maahan, ryömi jne.

Viittova ja suomenkielinen työkaverimme kertoi meille, miten he ovat aina viittoneet kotona omalle koiralleen. Se myös rohkaisi meitä viittomaan vieläkin enemmän. Istu-viittomia Turrella on kaksi. Turre tottelee molempia. Viittomakielen A otettiin sen tähden toiseksi istu-viittomaksi, että se on helpompi viittoa ulkona, kylmässä ja pakkasella.

Koirakoulussa tärkeää on ilmapiiri, koska treenaaminen on aina vähän jännittävää. Mukavassa ja rennossa ilmapiirissä opimme parhaiten omalla tahdillamme. Viime kesänä 2018 saimme olla mukana koirakoulun järjestämällä koiraleirillä Jyväskylän pohjoispuolella Lievestuoreella. Teimme monenlaisia mukavia asioita, kuten arkitreenejä ja jälkeä. Leiriohjelmaan kuului tietenkin myös uiminen, jonka taidon Turre nyt oppi. Iltaisin Turre oli aivan rättiväsynyt päivän touhuista.

Sankarikoiran arvonimi
Helsingin messukeskuksessa pidetyillä koiramessuilla 2018 Turrelle myönnettiin sankarikoiran 2018 arvonimi Turren pelastettua lumiseen metsään tuupertuneen iäkkään naisen. Koirakoulu onnittelee ihanaa Turrea ohjaajineen!